Rondvaart Nieuwe Liefde
Historie
Historie van een skûtsje
Deze authentieke rondvaartboot is ontstaan uit een origineel Frysk skûtsje. Het skûtsje is oorspronkelijk gebouwd - als zeilend vrachtschip - in 1911 op de werf van Van der Werf te Warga in Friesland.

Het is goed gestroomlijnd en behaald (een "geveegde kont" in oude schipperstermen). Verder heeft het een specifieke hoge kop, als golfbreker, wat het schip uitermate geschikt maakt voor varen op hol water.

De dikke stalen romp is geheel geklonken. Het schip voer een ruim aantal jaren, tot plm. 1945, als vrachtschip met turf of grond als vracht. Het was een tijd van hard werken waarbij het hele schippersgezin, wonend aan boord, de handen uit de mouwen moest steken.

Tweede leven als woonark
Het tweede leven dat het skûtsje daarna leidde, was dat van woonark. Tot ongeveer 1975 had het skûtsje een woonfunctie, daarna werd het schip omgebouwd tot particulier zeilschip met een roefopbouw en nog weer later werd het teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat, om als wedstrijdschip aan de wedstrijden deel te kunnen nemen.

Nu in gebruik als rondvaartboot
Vanaf 2005 doet het schip dienst als luxe rondvaartboot en brengt het u op de mooiste plekjes van Friesland. Het is sfeervol betimmerd en ingericht met mahoniehouten banken en voorzien van een warm gekleurde teakvloer. Het schip heet nu de Nieuwe Liefde en is daarmee ook zeer geschikt voor huwelijksvoltrekkingen en het vervoeren van bruiloftsgasten.

Nieuwe Liefde beschikt over een ruime overdekte kuip van waaruit u altijd uitzicht hebt op de Friese meren. Daarnaast is er een mooie stuurhut - waar de gasten welkom zijn om een kijkje te komen nemen - én een prachtig groot zonnedek.  

Geschikt voor grote gezelschappen
Het schip mag maximaal 45 personen aan boord hebben. Maar ook met kleinere gezelschappen is dit omgebouwde skûtsje een prachtige rondvaartboot om de Friese meren te verkennen. 

Voor zowel kinderen als ouderen is dit een geschikte boot: zeer stabiel en met een diepe kuip, zodat niemand overboord kan vallen.


Schipper en gastvrouw
Omdat de Nieuwe Liefde een grote boot betreft, is er altijd bemanning mee aan boord.

Schipper Frans Huitema staat in de stuurhut. Hij is de eigenaar van het schip en het is zijn grote passie gasten te plezieren met een dag of dagdeel op zijn authentieke rondvaartboot. Frans heeft het schip helemaal zelf verbouwd tot wat het nu is. 

Daarnaast is er altijd een gastvrouw aanwezig in de kuip, zij zorgt dat de gasten voorzien worden van een hapje en een drankje.

Scheepvaartinspectie 
De Nieuwe Liefde is gekeurd volgens de regels van de S.I. (een soort APK voor op het water). Het voorschrift van de scheepvaartinspectie is dat er een dienstenboekje aanwezig is. Ook is er een logboek aan boord, waar de vaartijden van schipper en bemanning in genoteerd worden.